miercuri, 3 aprilie 2019

Donnie Yen





Ce au in comun aceste filme: Ip Man, Iceman, Iron monkey, Cronicile din Huadu si Highlander: Runda finala ? Este vorba de Donnie Yen, actor, artist martial,  producator, director de film si coregraf.
Nascut pe data de 27 iulie, 1963 in Guangzhou, China, Donnie Yen a avut ca pasiune si muzica, studiind pianul, fiind influentat si de parintii lui, tatal sau fiind muzician amator, iar mama sa fiind maestru de kung fu.
La varsta de doi ani, Donnie s-a mutat cu parintii in Hong Kong, iar la varsta de 11 ani in Boston, Massachusetts. Este evident faptul ca Donnie Yen a fost instruit in artele martiale de la o varsta timpurie, din moment ce mama sa era maestru de kung fu.
In adolescenta, Donnie si-a extins cunostintele despre artele martiale, invatand si alte stiluri, inclusiv karate, taekwondo si box occidental.


Wing Chun


Parintii lui, vazand ca fiul lor este un practicant serios, au decis sa-l trimita la Beijing, pentru a se antrena la academia Wu Shu, din capitala chineza. Cand s-a intors la Hong Kong, in ruta spre Boston, Donnie Yen l-a intalnit pe regizorul Yuen Woo-ping. In momentul cand i-a fost distribuit rolul principal in filmul Drunken Tai Chi ( filmul sau de debut ), el s-a remarcat ca un actor extraordinar si un lider innascut, ramanand pana in ziua de azi o figura majora a cinematografiei chineze.
Dupa ce si-a facut o gramada de fani de pe intreg mapamondul, regizorul Tsui Hark l-a cooptat sa joace in filmul Once upon a time in China 2, film in care il regasim si pe Jet Li. Filmul i-a creat lui Yen o buna reputatie ca scenarist, fiind si nominalizat la categoria "cel mai bun actor in rol secundar".



arte martiale



Filmul Monkey iron, in care bineinteles a jucat Donnie Yen, a avut un asa mare succes incat studioul american Miramax l-a preluat, l-a prelucrat, dandu-i o versiune imbunatatita pentru teatrele din U.S.A.
Dupa premierele din New York si Los Angeles, filmul a fost apreciat de criticii americani si a castigat un premiu la Taurus Awards, un eveniment organizat pentru a celebra cinematografia.
Activitatea lui Donnie Yen a atras atentia Hollywood-ului si a fost chemat sa coregrafieze scenele de lupta pentru filmele de top Highlander: Endgame si Blade 2.
Cariera lui a ajuns la un nou nivel in momentul cand a acceptat, la sugestia producatorului Raymond Wong, interpretarea profesorului lui Bruce Lee, Ip Man. Acest film a avut un succes imens atat in Hong Kong cat si in China, Donnie primind o nominalizare ca cel mai bun actor la Hong Kong Film Awards.



Donnie Yen



Ca artist martial, Donnie Yen are vaste cunostinte de arte martiale. In afara de cele descrise anterior, acestea fiind karate, taekwondo si box occidental, Donnie a mai practicat wushu, castigand si medalii de aur in competitiile din U.S.A., mai tarziu studiind si Muay Thai si Kickboxing. Nici macar MMA-ul nu ii este strain, iar cu rolul din filmul Ip Man s-a adaptat foarte usor si stilului Wing Chun.
Yen a considerat ca, combinarea a numeroase stiluri de arte martiale nu va putea fi decat benefica pentru a crea cel mai eficient si armonios stil. Aici fac o paranteza, aducand in evidenta munca asidua a lui Bruce Lee, cel care a creat propriul sau stil de arte martiale, Jeet Kune Do, folosind aceeasi tactica, aceea de a imbina mai multe stiluri intr-unul singur, introducand cele mai eficiente procedee care sa dea cel mai bun rezultat intr-o lupta de strada. Pana la urma, MMA-ul nu este altceva decat o lupta de strada dar care are un arbitru.
In tinerete, Donnie Yen a fost supus unei presiuni uriase din partea parintilor, in privinta studierii artelor martiale. Nici nu e de mirare ca fondatorul Institutului de Cercetare Wushu chinez din Boston este chiar mama sa.
Practica lui perseverenta a diferite stiluri de arte martiale au lasat o amprenta adanca, un fapt raportat chiar de unele posturi de stiri din Hong Kong la sfarsitul anilor 1990 fiind atunci cand Yen a fost provocat intr-un club de noapte, in momentul in care cativa membri ai unei bande s-au luat de prietena lui. Cand Yen si prietena lui au plecat din acel local, indivizii respectivi s-au luat dupa ei si i-au atacat. Ca urmare, Yen a ripostat, opt membri ai acestei bande fiind spitalizati. Chiar si luptatori de clasa mondiala ca Mike Tyson si Cung Le au declarat ca Donnie Yen este un incredibil artist martial si care s-ar descurca in orice lupta autentica.


"Martial art is a form of expression, an an expression from your inner self to your hands and laps."


Un comentariu:

  1. Am vazut multe filme cu Donnie Yen dar cel mai mult mi-a placut seria de filme "Ip Man"

    RăspundețiȘtergere