luni, 28 ianuarie 2019

Ip Man






Yip Man, cunoscut si ca Ip Man, a fost un maestru de arte martiale ce a raspandit arta martiala Wing Chun, printre studentii lui avandu-l si pe faimosul Bruce Lee. Numele original al lui Yip Man a fost Gei Man.
A inceput sa practice artele martiale de la varsta de 6 ani, avandu-l ca instructor pe maestrul Chan Wan Shun, Yip Man fiind totodata ultimul si cel mai tanar discipol al acestui maestru de arte martiale.

Bruce Lee

A facut parte dintr-o familie instarita, ceea ce i-a permis sa aiba o educatie pe masura. La mijlocul anilor 1900, cand partidul comunist chinez a venit la putere, a fost nevoit sa se mute in Hong Kong, ca sa evite urmarirea penala. A lucrat peste doua decenii in armata si politie, hotarandu-se sa-si deschida un dojo, unde sa poata preda arta martiala Wing Chun.

Yip Man


Cu timpul, in perioada cand cariera cinematografica a lui Bruce Lee a inceput sa ia amploare, Yip Man a reusit sa acapareze la dojo-ul lui o multime de discipoli, dornici sa invete Wing Chun.
Yip Man, de asemenea, a ramas bun prieten cu Bruce Lee, dupa ce acesta isi deschisese propriile sali unde preda Jeet Kune Do. Pe parcursul vietii sale, Yip Man a avut multe confruntari, castigand un renume, datorita victoriilor repurtate asupra adversarilor ce-l provocau.
In 1970 s-a retras din predarea artelor martiale dar nu s-a oprit din practica. Predarea Wing Chun-ului a fost continuata de fii lui.

Wing Chun


A scris, de asemenea, o istorie cuprinzatoare despre istoria Wing Chun-ului. A avut probleme si cu consumul de droguri, iar datorita acestui lucru, problemele financiare s-au abatut asupra lui.  In afara de Bruce Lee, Yip Man a mai avut cativa studenti care au devenit cunoscuti pentru abilitatile lor in practica Wing Chun, dintre acestia enumerandu-i pe Leung Ting, William Cheung, Leung Sheung si Lo Man Kam.

Bruce


Viata lui este caracterizata in cartea "Ip Man: Portretul unui maestru Kung Fu", o biografie bazata pe povestiri de la fiul sau, Ip Ching. Multe filme au fost inspirate de mostenirea sa, printre care "The Legend is born: Ip Man", "The Grandmaster" si "Ip Man: The Final Fight"
S-a stins din viata in 1972, la varsta de 79 de ani, datorita unui cancer la gat.


          "Do not fight with the strength, absorb it, and it flows, use it."

"The ideal in martial arts is humanitarianism. Accomplishment uses diligence as a goal."


4 comentarii: