joi, 14 martie 2019

Muay Thai sau Boxul thailandez






Daca v-ati gandit vreodata ca exista o arta martiala care sa implice doar coatele, genunchii, pumnii si picioarele, ati ghicit. Aceasta arta martiala este Muay Thai sau boxul thailandez. Cine a vizionat filmul "Bloodsport" cu Jean Claude van Damme, cu siguranta are idee cum se practica.
Muay Thai este cea mai veche forma de kickboxing si este ramura principala din care deriva celelalte forme de kickboxing si mai este numita "Arta celor opt membre", deoarece combatantii au intotdeauna opt metode diferite de lovire disponibile, inclusiv pumnii, coatele si loviturile de genunchi.


Korat



Cele opt lovituri au fost menite sa simuleze armele de razboi: pumni - sabii, coate - ciocane, lovituri - sulite, genunchi - pumnale ascutite. De asemenea, blocajele care folosesc antebratele au fost menite sa actioneze ca armuri.
Multi oameni nu realizeaza ca exista si o componenta semnificativa pentru Muay Thai, deoarece luptatorii "se strang", apucand si controland capul celuilalt luptator, permitandu-le sa dea mai multe lovituri fara obstacole si sa incerce sa-si invarta adversarul, dezechilibrandu-l si aruncandu-l la sol.
De regula, copiii din Thailanda incep sa se antreneze serios de la varsta de 6-8 ani, multi dintre copii si chiar adolescenti traind in sala in care se antreneaza.
Luptatorii si practicantii de Muay Thai sunt cunoscuti sub numele de "nak muay" in Thailanda, in timp ce luptatorii occidentali sunt adesea numiti "nak muay farang" sau "boxer strain". Cele mai faimoase stadioane sunt stadionul Lumpinee din Bangkok si stadionul Rajadamnem.
Desi inca se discuta pe tema privind nasterea artei martiale Muay Thai, probabil originile sunt din anul 1238, cand prima armata thailandeza ( denumita apoi Siam ) a fost formata in orasul nordic Sukhotai. Potrivit unei reconstructii istorice, au existat trei stiluri regionale principale, care au influentat modernul Muay Thai: Korat, Lopburi si Chaya.


Muay Thai


Stilul Korat a constat intr-o garda joasa, dar foarte stabila, combinata cu lovituri grele si lovituri in combinatie de 2-3 lovituri. Lopburi era un stil bazat pe viteza si precizia combinatiilor de 4-5 lovituri. In comparatie cu stilul Korat, Lopburi era un stil cu garda inalta si mai putin stabil. Stilul Chaya include genunchiul, cotul, pumnul, miscarile laterale continue, pas inainte si inapoi.
Chiar daca numai cele trei stiluri sunt luate in considerare, putem vorbi de un al patrulea stil, Muay Pra Na Kom. Acest stil provine din fuziunea celor trei stiluri anterioare ( care au avut loc in epoca Rattanakosin , in timpul  aderarii capitalei, pe care astazi o stim ca Bangkok ).


Muay Thai


Abia din anul 1925 s-au stabilit reguli, dupa categorii de greutate, numar de runde. Mae Mai Muay Thai a luat numele Muay Thai in perioada in care regatul Siam s-a schimbat de la monarhia absoluta la monarhia constitutionala, cu un sistem parlamentar, care a dus la nasterea Regatului Thailandei. In timpul celui de al doilea razboi mondial, Regatul Thailandei a fost denumit Siam, urmand ca pe data de 11 mai 1949 sa poarte denumirea permanenta de Thailanda.



Muay Thai



Au durat zeci de ani ca arta martiala Muay Thai sa devina cunoscuta si practicata in tarile occidentale. Primul european care a descoperit aceasta arta martiala a fost un francez care avea un stil similar dar practicat cu haine speciale, numit Savate.
Incepand cu anul 2000, Muay Thai a inceput sa se raspandeasca in intreaga lume, datorita efortului economic al guvernului thailandez, care si-a vazut propriul sport national atacat de influenta puternica a fotbalului.
Formarea in Europa difera de cea din Thailanda atat in stilurile de formare, cat si in intensitate si in timp, adesea impuse de climatul foarte diferit. Trasatura principala a formarii europene este utilizarea pe scara larga a tehnicilor de perforare, datorita influentei Western Boxing.
Muay Thai este, cu siguranta, unul dintre cele mai complete si educative sporturi, de aceea acest sport a devenit foarte popular in tarile occidentale.




Un comentariu:

  1. personal cred ca muay thai este una din cele mai agresive stiluri de arte martiale

    RăspundețiȘtergere