duminică, 17 februarie 2019

Karate





Arta martiala karate este, cel mai adesea, asociata cu Gichin Funakoshi, dar originea karate-ului isi are obarsia in artele martiale antice chinezesti, denumite colectiv kung fu.
Evolutia karate-ului poate fi urmarita pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, cand o interdictie asupra armelor a fost impusa de regulile samurailor din Japonia.
Istoria artei martiale karate nu este deslusita in intregime din cauza lipsei de informatii scrise. Maestri precum Kanga Tode Sakugawa si Sokon Matsumura au instruit discipolii in secret, datorita acestei interdictii.
In unele scrieri vechi se mentioneaza un vizitator chinez pe insula Okinawa, pe nume Kushanku, ce a predat o forma de kung fu care ar putea fi punctul de plecare al karate-ului. A existat un stil numit tode, ce s-a amestecat cu artele martiale ce se practicau deja pe insula, cunoscute sub denumirea de "Te", adica "mana".
"Te" a fost popular in trei orase: Shuri, Naha si Tamarai. Fiecare oras avea propriul stil de practicare al artei martiale karate.



Goju-ryu


Stilurile moderne reflecta acest lucru. Shotokan si Shito-ryu sunt in cea mai mare parte influentate de stilul din orasul Shuri, care este Shuri-te si, intr-o mai mica masura, Tamarai-te. Goju-ryu, pe de alta parte, este mai mult influentat de Naha-te.




Shito-ryu




La inceputul secolului XX, cand interdictia a fost abolita, Anko Itosu a obtinut permisiunea de a preda arte martiale, in cazul de fata "Te", in scolile din Okinawa. Acest lucru a permis o expansiune ulterioara de catre unul din studentii lui Itosu, sensei Gichin Funakoshi, care a introdus arta in Japonia in 1992.
Funakoshi a facut multe modificari la aceasta arta martiala pentru a o face mai accesibila pentru japonezi si i-a schimbat denumirea in karate, asa cum o stim in ziua de azi.


"Karate aims to build character, improve human behaviour, and cultivate modesty: it does not, however, guarantee it."  -  Yasuhiro Konishi




Un comentariu: