duminică, 30 decembrie 2018

Bruce Lee




Mereu cand ne uitam la filme cu arte martiale, ne aducem aminte de Bruce Lee, actor si practicant de arte martiale, cel care a fondat un stil unic de arte martiale, denumit Jeet Kune Do.
Nascut pe 27 noiembrie 1940  in San Francisco, California, S.U.A, el si-a petrecut primii ani ai tineretii in Hong Kong, iar la varsta de 18 ani a emigrat in America. Numele cantonez al lui Bruce Lee era Lee Jun Fan dar ulterior, dupa emigrarea in S.U.A, se banuieste ca numele englezesc Bruce i-ar fi fost dat de catre medicul curant Dr. Mary Glover.




arte martiale




A jucat in numeroase filme, de la o varsta frageda, insa a devenit cunoscut in toata lumea datorita a cinci filme:
Fist of fury ( Pumnii furiei), Return of the dragon ( Calea dragonului), Big boss ( Marele sef ), Game of death ( Jocul mortii) si Enter the Dragon ( Intrarea dragonului ).
Un om cu multiple aptitudini, cu o perseverenta iesita din comun, Bruce Lee a fost un expert in arte martiale, actor, regizor, scenarist si instructor de arte martiale, insa nu s-a oprit doar aici, el studiind dramaturgia si filozofia si aprofundand o serie de sisteme filozofico-religioase ca taoismul si budismul, iar intr-una din secventele filmului Enter the Dragon, il putem vedea pe Bruce Lee cum se aseaza in pozitia lotus, punandu-si nunchakul in jurul gatului. Asadar, in mod sigur, Bruce Lee era familiarizat si cu practica Yoga.



arte martiale



Bruce Lee a fost insurat cu Linda Lee Cadwell. Din relatia lor au rezultat doi copii, o fata - Shannon Lee si un baiat - Brandon Lee. Din pacate, fiul lui, a murit de tanar, la fel ca Bruce Lee, fiind impuscat la o filmare, acesta fiind actor, ca tatal lui. Tot la o varsta foarte tanara, a murit si Bruce Lee, la numai 32 de ani ( 20 iulie 1973 ), moartea sa aducand tot felul de speculatii, nestiind nici in ziua de azi adevarata cauza a mortii sale.

"Fii mereu tu insuti, exprima-te, ai incredere in tine, nu cauta in exteriorul tau o personalitate pe care sa o copiezi"

"I fear not the man who has practiced 10.000 kicks once, but I fear the man who has practiced one kick 10.000 times." 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu