miercuri, 23 ianuarie 2019

Wing Chun - 詠春





In perioada razboiului civil care a marcat tranzitia dintre dinastiile Ming si Qing, a aparut un stil de arte martiale numit Wing Chun. A fost o perioada cand calugarii shaolin erau vanati si ucisi, iar templele lor erau arse. Mare parte dintre maestrii de kung fu au reusit sa scape fugind in exil sau ascunzandu-se. Ei s-au antrenat in secret, inventand noi metode de a lupta impotriva soldatilor Qing, incercand sa exploateze punctele slabe in tactica campului de lupta.
Unul dintre aceste sisteme de lupta a devenit cunoscut ca Wing Chun, raspandindu-se foarte repede.
Unii istorici sustin ca aceste legende nu sunt decat o fantezie, in timp ce unii maestrii de kung fu sustin ca e adevarat. Aceste legende au fost transmise pe cale orala, de la profesor la student si este practic imposibil sa se confirme povestea creatiei artei martiale Wing Chun.
Dintre aceste legende una este cea mai populara. In timpul dinastiei Qing, cand calugarii shaolin erau vanati, un maestru de kung fu, pe nume Yim Yee, a fugit din Quanzhou si s-a refugiat cu familia sa in Liancheng.
El a avut o fiica pe nume Yim Wing Chun pe care a instruit-o in secret in tainele kung fu. Adolescenta fiind, Yim Wing Chun se indragostise de Leung Bok Chan. Un razboinic local pusese ochii pe ea, facandu-i avansuri, iar ea l-a refuzat. Razboinicul i-a facut o oferta surprinzatoare. Daca reuseste sa-l bata in lupta, isi va retrage cererea in casatorie.


Yim Wing Chun



Yim Wing Chun a fost de acord, iar tatal ei a negociat pentru perioada de antrenament. Razboinicul i-a lasat timp sa se pregateasca pana in primavara urmatoare. Stirile s-au raspandit cu repeziciune in sat, iar in curand a fost abordata de o femeie in varsta cu care s-a imprietenit. Aceasta i-a dezvaluit ca numele ei era Ng Mui si ca era unul dintre calugarii shaolin ce au reusit sa scape cand le-a fost ars templul. Ng Mui si-a dat seama ca Yim Wing Chun nu prea avea sanse in fata razboinicului din cauza diferentei de greutate, de constitutie si inaltime dar avea un plan in minte.
Ng Mui incerca sa creeze de ceva timp un stil de lupta care sa se potriveasca mai bine unei femei sau unui luptator care nu avea avantajul de dimensiune si putere. A inceput sa o antreneze pe Yim Wing Chun in acest stil nou, concentrandu-se pe elementele esentiale ce puteau fi absorbite in cateva luni in loc de cativa ani.
Cand a venit timpul, Yim Wing Chun a demonstrat in fata intregului sat un tip de kung fu ce nu se mai vazuse pana atunci. Se folosea de masa si puterea razboinicului impotriva lui, "curgand" in jurul incercarilor razboinicului de a o lovi.
Cand razboinicul a ramas inconstient, multimea uimita de rezultatul neasteptat, a inceput sa urle. Astfel, Yim Wing Chun a reusit sa se casatoreasca cu Leung Bok Chan, adevarata sa iubire.


Ip Man


Ei au parasit satul, stabilindu-se in Zhaoqing, provincia Guangdong.Au inceput sa predea dar, de data aceasta, noul stil avea un nume: Wing Chun Kung Fu. Wing Chun a continuat sa dainuiasca prin Leung Jan Kwai, care a preluat scoala din Zhaoqing.
Se spune ca Leung a inteles secretele cele mai profunde ale Wing Chun-ului si a reusit sa atinga cel mai inalt nivel de competenta, iar conform istoriei, Leung Jan a fost contestat de multi maestri de arte martiale, nefiind niciodata invins.
Leung Jan a avut doar cativa studenti, iar ultimul student acceptat, pe cand avea varsta de 70 de ani, era un adolescent pe nume Ip Man, nimeni altul decat cel care avea sa devina, peste multi ani, maestrul si indrumatorul remarcabilului actor si artist martial, Bruce Lee.


"Relax and calm your mind. Forget about yourself and follow your opponent's movement."


2 comentarii: