duminică, 21 aprilie 2019

Cel mai bun stil de arte martiale






Cel mai bun stil de arte martiale? Ar trebui sa fie o intrebare retorica dar sigur multi ar cauta sa dea un raspuns. Fiecare stil in parte are avantajele si dezavantajele lui. Unele se axeaza pe lovituri, altele se axeaza pe luxarea articulatiilor, iar altele pe aruncari. Nu exista un stil suprem. Doar combinarea tehnicilor din majoritatea artelor martiale ar putea crea cel mai vast si mai eficace stil.
Am putea spune ca Jeet Kune Do ( stilul fondat de Bruce Lee ) ar fi cel mai indicat, in el fiind incluse tehnici dintr-o varietate de stiluri si sporturi. Dar trebuie sa tinem cont ca nu stilul practicat face un aspirant la centura neagra sa devina cat mai bun. Munca perseverenta si asidua poate conferi rezultate pozitive.
Sa luam un exemplu. Un practicant de Jeet Kune Do care exerseaza de circa trei ani acest stil se confrunta cu un practicant de Muay Thai care exerzeaza de sapte ani. Chiar daca stilul Jeet Kune Do este mai complex, practicantul de Muay Thai are mai multe sanse de castig. Insa, intr-o lupta mai conteaza si talentul nativ, capacitatea de a deprinde tehnicile mai repede si concentrarea. Inca un factor decisiv intr-o lupta este eliminarea fricii. In momentul in care ai pasit intr-un dojo si trebuie sa confrunti un adversar, iar acesta iti inspira teama, lupta e ca si pierduta.




Jeet Kune Do




Bruce Lee nu avea o statura impresionanta si, totusi, stia de ce era capabil. Pentru el nu conta ca cel din fata sa era mai inalt cu 20 de centimetri sau ca il depasea in greutate. 
Morihei Ueshiba, Jigoro Kano, Gichin Funakoshi si alti maestri de arte martiale, erau de statura mica, insa acest aspect nu ii dezavantaja. Anii de antrenamente, experienta in lupta, le dadeau un surplus.
Uneori si eu mi-am pus o intrebare. Daca ar fi fost posibil ca Bruce Lee sa se confrunte cu "micul demon" Takeda Sokaku sau cu Morihei Ueshiba, oare cine ar fi iesit invingator? Practic, acesti maestri de arte martiale aveau in spate ani lungi de antrenamente si experienta in lupta, iar Bruce Lee avea abilitati iesite din comun, avand totodata si o  viteza extraordinara in executarea loviturilor si o forta de lovire considerabila.
E greu de spus cine ar fi iesit invingator. Ceea ce conteaza pentru un practicant de arte martiale, este sa fie perseverent, sa practice zi de zi, sa isi formeze un caracter puternic, sa fie respectuos cu cei din jur indiferent de nivelul la care a ajuns si sa nu ridiculizeze niciun alt stil de arte martiale. Fiecare alege stilul care i se potriveste. 



“Supreme excellence consists in breaking the enemy’s resistance without fighting.” –Sun Tzu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu