Cand vedem demonstratii incredibile ale calugarilor shaolin, ne gandim ca poseda anumite abilitati paranormale. In fapt, unele practici ale calugarilor shaolin le dezvolta aptitudini care exista in fiecare om.
Insa un om obisnuit nu poate excela in astfel de practici deoarece marea majoritate din performantele lor se datoreaza practicii zilnice. In esenta, aceste abilitati le-ar putea avea orice fiinta umana cu un antrenament specific.
Voi enunta cateva abilitati ale calugarilor shaolin, care ne vor demonstra ca aceste performante sunt atinse dupa indelungi ani de antrenamente zilnice. Ei pot rezista la temperaturi scazute , precum calugarii tibetani, datorita unor exercitii de respiratie care sunt intalnite si in practicile yoga, fiind capabili sa realizeze un echilibru termic intre organism si mediul inconjurator.
Facand o paranteza, tin sa mentionez ca practicile yoga au un efect benefic asupra organismului, intarindu-i sistemul imunitar, reglandu-i metabolismul. Poate voi scrie despre yoga intr-o postare viitoare.
Practicantii de arte martiale cunosc importanta respiratiei. De exemplu, cand se executa o lovitura, aerul trebuie expirat brusc. La fel se procedeaza, la antrenamente, cel putin, cand partenerul cu care o persoana se antreneaza, in momentul cand primeste o lovitura puternica in abdomen, acesta trebuie sa expire puternic, in acest fel rezistand mult mai bine unei lovituri.
Acum sa ne intoarcem la calugarii shaolin. Ei pot sa-si pastreze echilibrul corpului pe obiecte ascutite, fara sa se raneasca. Pot lovi cu toata forta anumiti arbusti cu mana sau piciorul fara sa sufere vreo fractura.
Aici tin sa mentionez ca in momentul in care se executa lovituri consecutive pe un obiect dur cu mana sau piciorul, in mod gradat, se produc niste microfisuri la nivelul osului. Osul se regenereaza rapid, devine mai dens, iar cu timpul, practicantul ajunge sa sparga caramizi, bolovani, scanduri foarte groase sau alte obiecte dure fara teama de a-si fractura membrele.
O alta proba la care sunt supusi calugarii shaolin, pe care o practica si calugarii tibetani, consta in faptul de a fi infasurati cu cearsafuri ude pe care trebuie sa le usuce prin anumite practici de meditatie si exercitii de respiratie. Din cate se stie, aceste tipuri de meditatie, in China, se practica doar in provinciile chineze Qinghai si Sichuan.
Un anumit doctor Herbert Benson a ajuns la concluzia ca, modificarea temperaturii corpului de catre acesti calugari consta in marirea temperaturii degetelor de la maini si picioare prin vasodilatatie.
Exista doua tipuri de meditatie in aceste practici. Una care creste temperatura corpului, iar cealalta o mentine. In multe cautari pe youtube, am vazut demonstratii ale calugarilor shaolin care aruncau un ac printr-un geam reusind sa sparga un balon aflat in spatele acestuia. Sau o alta demonstratie a fost a unui practicant de arte martiale ce a reusit sa aprinda doar cu palmele o gramada de paie sau de hartii, fara sa utilizeze brichete, chibrituri sau agenti chimici care sa favorizeze arderea.
Sunt foarte sigur ca multi dintre voi, care cititi acest articol, va este dificil sa acceptati astfel de lucruri. Dar acest fapt este confirmat de oameni de stiinta care i-au studiat prin metode stiintifice, cu aparatura sofisticata ce le-a permis sa realizeze ca toate aceste abilitati ale calugarilor shaolin nu sunt doar fantezii.
Anumite exercitii din practicile yoga sau Chi Kung sunt similare cu exercitiile efectuate de calugarii shaolin.
Chiar in Chi Kung exista doua variante care pot fi practicate. Una din ele este strict directionata spre sanatatea corpului, reglarea metabolismului, echilibrarea energiei interioare care circula prin cele 12 meridiane ale corpului ( cele principale ), iar cealalta varianta de Chi Kung este atribuita practicantilor de arte martiale, facandu-i rezistenti la lovituri foarte puternice cu obiecte dure.
Din aceste practici au derivat acupunctura si presopunctura. Adevaratii maestri de arte martiale nu erau doar buni cunoscatori in stilurile abordate ci puteau sa vindece anumite afectiuni ale organismului prin presarea unor puncte energetice ale organismului, deblocand chi-ul ( energia interioara, in cultura chineza, care mentine sanatatea ).
Chiar daca chi sau ki este un concept care nu poate fi verificat prin metode stiintifice, prin executarea anumitor exercitii , ani de zile, fie ca e vorba de yoga, Chi Kung, exercitii psihosomatice din yoga sau alte practici dezvoltate de calugarii shaolin, putem vedea in foarte multe demonstratii, pe viu, filmate si puse pe youtube, in care exista si martori, cum acesti calugari ajung la performante extreme.
In incheiere, nu pot decat sa va las un citat al lui Buddha, restul depinde de voi, de vointa de a gasi adevarul din miturile si legendele lumii, in cazul de fata, miturile despre performantele la care ajung calugarii shaolin.
"Nu crede nimic din ce este irezonabil si nu respinge nimic din ceea ce este irezonabil fara o proprie examinare"
"There's a difference between solitude and loneliness. I can understand the concept of being a monk for a while." - Tom Hanks
ce bine ar fi să avem și noi obiceiul unei asemenea practici
RăspundețiȘtergeream fi mai sănătoși, mai înțelepți, mai eficienți
Very interesting
RăspundețiȘtergerechinese kung fu
RăspundețiȘtergere