sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Takeda Sokaku





Takeda Sokaku s-a nascut in Aizu, prefectura Fukushima, la data de 10 octombrie 1859 si este cunoscut ca fondatorul scolii de jujutsu denumit Daito-ryu Aiki-jujutsu. Takeda Sokaku a fost al doilea fiu al lui Takeda Sokichi. Fiind copil, Sokaku a asistat la luptele din razboiul Aizu, multe dintre acestea avand loc la mica distanta de casa lui. A invatat cateva stiluri de arte martiale ca kenjutsu, bojutsu, sumo si Daito-ryu de la tatal sau.
De la Shibuya Toma a invatat Ono-ha Itto-ryu, la dojo-ul Yokikan, care se afla in districtul Bangewachi, din domeniul Aizu. In 1873, impreuna cu tatal sau, Sokichi, a vizitat dojo-ul Jikishinkage-ryu al lui Sasakibara Kenkichi. Sokaku a devenit ucenic la acel dojo, aprofundand stilul Jikishinkage-ryu.
Dupa o perioada, Sokaku a inceput sa practice antrenamente la dojo-ul Kyoshin Meichi-ryu kenjutsu al remarcabilului spadasin Momonoi Shunzo ( 1826- 1886 ).
Urmatorii ani si-i petrece calatorind in partea de sud a Japoniei. Nu exista documente din aceasta perioada a vietii sale dar sunt lasate cateva notite despre antrenamentele sale de catre fiul sau, Tokimune.


Aiki-jujutsu


In anii ce urmeaza dupa 1876, Sokaku a petrecut o perioada la Altarul Ryozen din Fukushima, folosit ca dojo pentru practicile esoterice, de catre secta budhista Tendai. Acolo, sub supravegherea lui Hoshina, se spune ca Sokaku a stapanit arta divinarii timpului si spatiului, ochiul mintii si alte puteri mistice, precum si cele mai profunde secrete ale osikiuchi.Astfel de arte mistice sunt practicate si de calugarii din Tibet.
In 1910, Sokaku s-a stabilit in Hokkaido unde s-a si casatorit. A calatorit prin Hokkaido, predand invatatura Daito-ryu, iar mai tarziu, la invitatia studentului sau, Morihei Ueshiba, s-a mutat intr-o noua locuinta din Hokkaido Shirataki.
Sokaku a pretrecut majoritatea ultimilor ani ai vietii sale in Hokkaido, rar aventurandu-se in afara localitatii si, in ciuda varstei sale inaintate, a continuat sa predea pana la venerabila varsta de 84 de ani, decedand la data de 25 aprilie 1943, in prefectura Aomori.


Jiu jitsu


A stapanit multe arte martiale de-a lungul vietii sale, inclusiv manuirea sabiei, Daito-ryu Aikijujutsu, practici ninjutsu si a detinut cel mai inalt certificat ( inka ) in Takada-ha Hozoin-ryu si menkyo kaiden, manuirea sabiei Ono-ha Itto-ryu. Abilitatile lui Sokaku in manuirea sabiei erau uimitoare si infricosatoare, fiind numit "micul demon al lui Aizu", Sokaku avand o inaltime de numai 1.50 metri.
In timpul vietii sale a predat la aproximativ 30000 de studenti, inclusiv unor mari artisti martiri celebri, printre care si spadasinul Shimoe Hidetaro, Morihei Ueshiba - fondatorul aikido-ului, precum si o larga gama de politicieni, ofiteri militari, judecatori, politisti si alte persoane cu un inalt statut social din Japonia.



                             "There is no reward without sacrifice."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu