marți, 1 ianuarie 2019

Morihei Ueshiba





Aikido! O arta martiala care te invata sa invingi un adversar fara sa depui o forta extraordinara, ajutandu-te de reactiile oponentului. Aikido, uneori numit kaiso, a fost infiintat de Morihei Ueshiba.
Morihei Ueshiba, nascut pe 14 decembrie, 1883, in districtul Motomachi, al orasului Tanabe, prefectura Wakayama, Japonia, a fost un copil sensibil a carui viata a fost dominata de boli.La varsta de 7 ani a inceput sa studieze bazele clasicilor chinezi la scoala particulara a sectei budhiste Shingon.
A avut un extraordinar interes fata de meditatiile, incantatiile si rugaciunile sectei esoterice.



Aikido



In 1904, Ueshiba a incercat sa se inroleze in armata dar neindeplinind inaltimea minima ( 157 cm ), a fost respins. In cele din urma a reusit, datorita unor exercitii in care isi adauga greutati la picioare si se atarna de copaci. In prefectura Hokkaido a inceput sa invete din 1912 daito-ryu aiki-jutsu.
In 1925, Ueshiba a avut parte de cateva experiente spirituale ce l-au impresionat foarte mult, marcandu-i pentru totdeauna viata si antrenamentele.
Aikido - Calea armoniei, se considera ca a fost creat in Iwama.




Morihei Ueshiba: Demonstratie de aikido




In multe demonstratii facute, Ueshiba mereu reusea sa iasa dintr-o incercuire cu mai multi oponenti, fara ca adversarii lui sa-si dea seama cum a facut-o.Probabil aceasta se datoreaza si din cauza misticismului de care era inconjurat.Avea deseori viziuni spirituale, de multe ori, in timpul acestor viziuni, avea impresia ca se zguduie pamantul.
A petrecut multe din ultimile zile ale vietii sale in rugaciune, meditatie si caligrafie. In 1960 a avut chiar si o aparitie la NTV's The Master of Aikido. In 1969, sanatatea lui a inceput sa subrezeasca, iar in luna martie a fost dus la spital unde a fost diagnosticat de cancer la ficat. Si-a dat ultima suflare pe 26 aprilie 1969.


"Failure is the key to success; each mistake teaches us something"

"One thing that makes aikido so powerful, is utilizes power of oponents to win the fight." 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu