Jigoro Kano s-a nascut pe 28 octombrie 1860, in prefectura Hyogo, Japonia si a murit si a murit la 4 mai 1938, de pneumonie. Kano s-a nascut in ultimile zile ale guvernului militar de la Tokugawa. Desi facea parte dintr-o familie ce avea ca afacere vanzarea sake-ului ( sake - bautura traditionala japoneza ), Kano a luat alta cale, lucrand ca preot si functionar pentru o linie de transport maritim.
Il stim pe Jigoro Kano ca intemeietorul judo-ului dar cunoastem prea putin despre viata lui. Copil fiind, a frecventat scoli private, a avut chiar propriul sau profesor de limba engleza, a fost educat de oameni de stiinta neo-confucieni precum Yamamoto Chikuun si Akita Shusetsu, iar la varsta de 15 ani a fost trimis la o scoala privata sa-si imbunatateasca limba engleza si limba germana.
In 1877, Kano a fost acceptat si inscris la Universitatea Toyo Teikoku, care este in prezent Universitatea din Tokyo. De remarcat este faptul ca, cunostintele sale despre limba engleza, au ajutat chiar si in documentatia sa despre studiul jiu jitsu-lui, deoarece notele sale originale care descriu arta, au fost scrise in limba engleza.
Inceputul jiu jitsu-lui
Un prieten al familiei care era si membru al garzii shogunului, sub numele de Nakai Baisei, a inceput sa-l initieze pe Kano in tainele acestei arte martiale. Chiar daca Nakai considera ca aceasta arta martiala era cam depasita, Kano a fost fascinat , iar in 1877 a inceput sa caute diversi profesori de jiu jitsu.
Astfel, Kano l-a gasit pe Yagi Teinosuke care, la randul sau, l-a trimis la Fukuda Hachinosuke care preda la acea vreme Tenjin Shin'yo-ryu ( o combinatie a doua scoli mai vechi de jiu jitsu: Yoshin Ryu si Shin no Shindo-ryu ).
In perioada cand facea antrenamente cu Fukuda, Kano a avut probleme cu un elev senior la scoala. El a inceput sa incerce procedee neortodoxe din alte stiluri, cum ar fi sumo, iar o tehnica numita "purtatorul de pompieri" de la lupte a devenit un procedeu in Judo, numit Kataguruma.
In 1879, Kano a devenit atat de competent incat a participat la o demonstratie de jiu jitsu cu instructorii sai, in cinstea generalului Grant, fost presedinte al Statelor Unite.
Infiintarea Kodokan Judo
Chiar daca la inceputul anilor 1880, Kano avea acelasi sistem de predare ca al predecesorilor sai, in momentul cand a fost invins de Iikubo Tsunetoshi, lucrurile s-au schimbat, dupa cum a fost indicat de un citat Kano din cartea "Secretele Judo-ului - The secrets of Judo".
"Ussualy it had been him that threw me" - "De obicei era cel care ma arunca", a spus Kano. "Acum, in loc sa fiu aruncat, il aruncam cu regularitate tot mai mare. Pot face asta, in ciuda faptului ca era din scoala Kito-ryu si ca era foarte apt in tehnicile de aruncare". Curand, Kano a fost initiat in tainele Kito-ryu jiu jitsu si a primit toate cartile si manuscrisele scolii.si a inceput sa-si fondeze propriul stil cunoscut ca Kodokan Judo.
In 1882 a avut un dojo intr-un templu budhist din sectia Shitaya, din Tokyo.
In 1886 a avut loc un concurs care sa dovedeasca superioritatea dintre stilurile Jiu Jitsu si Judo, iar studentii lui Kano au castigat cu usurinta acel concurs.
Fiind un educator precum si un artist martial, Kano a vazut in calea stilului sau mai mult decat un sistem de cultura fizica si de formare morala. El a dorit ca Judo sa fie introdus in scolile japoneze nu ca arta de lupta ci ca ceva mult mai mare. A depus eforturi pentru a elimina unele din cele mai periculoase miscari de Jiu Jitsu, iar Judo devine adoptat ca parte a sistemului educational din Japonia, din anul 1964 devenind sport olimpic.
"The purpose of the study of judo is to perfect yourself and to contribute to society."
Foarte interesante articole din lumea artelor marțiale! Aproape că simt cum mă apuc de practicat. Mai ales că imprimă o anume atitudine și o anume stare care duc omul înspre vindecare!
RăspundețiȘtergerePai ar trebui sa te apuci de Qigong sau Chi Kung, ca e acelasi lucru, ajuta la canalizrea energiilor interioare si exista si o varianta a acestuia in artele martiale :d
RăspundețiȘtergereDesigur, un Chi curat te păstrează plin de energie și vitalitate.
RăspundețiȘtergereIn China se practica zilnic, atat de tineri cat si de batrani.....
RăspundețiȘtergereA inceput si la noi de ceva vreme, doar ca nu avem cultul organizarii timpului in favoarea noastra
RăspundețiȘtergereDa dar sunt putini care se implica in asa ceva. UNii considera ca e doar pierdere de timp, din nestiinta de cauza
RăspundețiȘtergere