sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Gichin Funakoshi





Gichin Funakoshi este cunoscut ca parintele karate-ului modern. S-a nascut in orasul Shuri de pe insula Okinawa in 1868 si este fondatorul stilului Shotokan. Pana la varsta de 11 ani, Funakoshi a fost pregatit de renumiti profesori din Okinawa, Anko Itosu si Yasutsune Azato. In acea perioada era interzis sa inveti artele martiale dar acest impediment nu i-a oprit pe doritori sa invete artele martiale.
In jurul secolului XX, artele martiale au inceput sa iasa la lumina si au ajuns sa fie predate in scolile publice, o contributie majora avand-o Anko Itosu.


Karate


Cand a devenit adult, Funakoshi era deja un excelent practicant de arte martiale, astfel incat imparatul Japoniei din acea perioada - Hirohito - a vizitat Okinawa, iar Funakoshi a tinut o demonstratie.
Impresionat de acea demonstratie, imparatul Japoniei l-a rugat pe Funakoshi sa vina in Japonia, sa predea karate. N-au trebuit decat 5 ani, ca Funakoshi sa ajunga idolul cluburilor de arte martiale din Japonia.
Stilul Shotokan, fondat si promovat de Funakoshi, se datoreaza faptului ca, in tinerete, pe cand scria poezii, a avut pseudonimul Shoto. Chiar daca Shoto, in limba japoneza, inseamna "pinii care se unduiesc in bataia vantului", Karate-Do era denumit, la acea vreme, "mana din Okinawa", ulterior transformandu-se in "calea mainii goale".

Shotokan


Funakoshi a ales sa se mute definitiv in Japonia datorita cererilor si a castigat rapid interesul studentilor din Tokyo si din jurul lui., Funakoshi hotarandu-se sa-si deschida propriul dojo.
Funakoshi a castigat titlul de "parintele zilei moderne de karate", unul din motive fiind faptul ca a adoptat metodele de antrenament, astfel incat acestea sa poata fi practicate de toata lumea, indiferent de varsta, capacitate sau sex.

Makiwara


Printre convingerile sale mai proeminente a fost convingerea lui Funakoshi ca, cei mai buni exponenti ai artelor martiale ar trebui sa fie atat de increzatori, ca nu au nimic de a dovedi despre priceperea lor de lupta.


Gichin Funakoshi



Arta adevarata a fost gasita in subjugarea unui adversar fara a lupta, echitand invataturile legendarului samurai Tsukahara Bokusen, de peste 400 de ani in urma.
In 1955, Gichin Funakoshi a facut o alta contributie importanta in lumea karate-ului, cand s-a infiintat Asociatia Japoneza de Karate ( JKA ).
Funakoshi a fost instructorul sef dar, din nefericire, marele maestru a murit, nu dupa mult timp, in 1957.




"The ultimate aim of Karate lies not in victory or defeat, but in the perfection of the character of its participants"





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu