sâmbătă, 2 martie 2019

Vovinam Viet Vo Dao






Maestrul Nguyen Loc a crescut in perioada revolutionara, cand patriotii vietnamezi au dus o serie de revolutii pentru a-i rasturna de la putere pe colonialistii francezi. Nguyen Loc nu a crezut ca era perioada potrivita pentru o revolutie si a ales o alta cale pentru tinerii vietnamezi de a-si construi propriul spirit, de a-si cladi un trup puternic si abilitatea de a se apara. Cu acest scop ambitios in minte, Nguyen Loc a studiat multe arte martiale, iar la varsta de 20 de ani, devenind un expert in arte martiale, a creat stilul distinctiv Vovinam, folosind artele martiale traditionale si vietnameze ca fundatie si adaugand tehnici suplimentare de la alte arte martiale, invatand in secret un mic grup de prieteni apropiati.
Nguyen a realizat ca predarea artelor martiale vietnamezilor nu va fi indeajuns, tinand cont de statura mica a vietnamezilor, ca sunt necesari alti doi factori importanti, anume onoarea si tenacitatea mentala. El a incercat sa le insufle elevilor sai un sentiment puternic de patriotism si credinta ca vor fi oricand gata de lupta, sa sustina onoarea si sa protejeze patria. De aceea, practicantilor de Vovinam le este interzis sa isi foloseasca abilitatile in luptele cu premii, atata timp cat raman elevii scolii.



Viet Vo Dao


In 1939, maestrul Nguyen Loc si studentii lui au sustinut prima demonstratie de Vovinam in fata publicului la Opera din Hanoi, avand un mare succes, iar in 1940 a fost invitat sa deschida prima clasa publica de Vovinam la Universitatea Ecole Normal din Hanoi.. De atunci, practicantii de Vovinam au condus si au participat la numeroase demonstratii impotriva francezilor si a guvernarii lor, inclusiv demonstratia de la Universitatea din Hanoi si de la Ministerul Agriculturii.
In consecinta, guvernul colonial francez a inchis toate clasele de Vovinam si i-a interzis maestrului Nguyen Loc sa mai predea. In ciuda interzicerii, el a invatat in secret pe multi ucenici loiali acasa si a continuat sa conduca multe demonstratii publice.
La izbucnirea primului razboi din Indochina, multi practicanti de Vovinam s-au alaturat gherilelor din Viet Minh pentru a lupta impotriva colonialistilor francezi. In 1948, cand Partidul Comunist a preluat miscarea de rezistenta Vietminh, maestrul Nguyen Loc a incetat orice implicatie cu Vietminh si i-a indemnat pe discipolii sai sa plece. Ulterior, Vietminh a ordonat arestarea sa, iar maestrul Nguyen Loc a luat cativa din discipolii sai si s-a dus in satul natal Huu Bang unde a antrenat tineri ce faceau parte din cadrul militiei, invatandu-i sa lupte. El a continuat calatoria, antrenand ofiteri militari din alte sate.



Vovinam



Dat fiind faptul ca Vietnamul fusese impartit in doua, prin conventia de la Geneva, in iulie 1954, maestrul Nguyen Loc si alti discipoli s-au alaturat unui numar de aproape un milion de vietnamezi, pentru a migra din Vietnamul de Nord spre Vietnamul de Sud.
In Saigon a deschis o noua clasa de arte martiale, in timp ce discipolii sai au antrenat soldatii sud-vietnamezi.
In aprilie 1960, marele maestru Nguyen Loc a murit in Saigon. Dupa lovitura de stat din 1963, cand presedintele a fost asasinat, interzicerea artelor martiale a fost ridicata, iar maestrul Le Sang s-a intors in Saigon si a deschis scolile de Vovinam. In 1964, dupa o intalnire a liderilor artei martiale Vovinam, sintagma Viet Vo Dao ( codul de onoare al artelor martiale vietnameze ) este adaugata la Vovinam. De atunci, Vovinam este cunoscut sub numele de Vovinam Viet Vo Dao.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu