duminică, 24 februarie 2019

Tang soo do





Tang soo do este o arta martiala de origine coreeana ce incorporeaza principii de lupta din subak  ( veche arta martiala din Coreea ), din artele martiale chinezesti si din karate.


O scurta istorie asupra Tang soo do

La sfarsitul anilor 1930, Hwang Kee stapanea artele martiale coreene din Subak si Taekkugeon. In acea perioada, japonezii ocupasera Coreea, interzicand practica artelor martiale autohtone, practica lor fiind pedepsita cu inchisoarea. In 1936, Hwang Kee a atras atentia asupra politiei secrete japoneze, fortandu-l sa mearga spre Manchuria, unde a trait scene de groaza, in timp ce lucra ca muncitor la calea ferata. Ca rezultat, Hwang Kee a decis sa intre in China, unde a trait timp de 20 de ani.



subak



In China, Hwang Kee s-a antrenat cu maestrul Yang, care l-a invatat stilul nordic de kung fu ( Nei-ga-ryu ), un stil care era mai puternic decat stilul sudic, deoarece putea fi practicat in spatii mai restranse.
Dupa terminarea celui de al doilea razboi mondial, Hwang Kee s-a intors in Coreea.
Intre 1944 si 1945, cand a avut loc eliberarea Coreei de sub dominatia japoneza, au fost infiintate scoli de arte martiale de catre practicanti ce au studiat karate.



Tang soo do



Au existat cinci scoli originale, iar profesorii lor au devenit temelia lui Tang soo do.

Ro Byung Jik - Song Moo Kwan
Chun Sang Sup - Jidokwan
Won Kuk Lee - Chung Do Kwan
Hwang Kee - Moo Duk Kwan
Lee Nam Suk si Kim Soon Bae - Chang Moo Kwan



Nei-ga-ryu



La scurt timp dupa razboiul coreean, s-au format alte patru scoli, ai caror fondatori au fost Choi Hong Hi si Oh Do Kwan din Nam Tae Hi, Han Moo Kwan din Lee Kyo Yoon, Park Chul Hee si Kang Duk Won din Hong Jong Pyo si Jung Do Kwan al lui Lee Young Woo.
Este greu de facut o comparatie intre Tang soo do si karate, deoarece ambele stiluri de arte martiale contin, la randul lor, alte stiluri, cu mici diferente, dar trebuie sa admitem ca intre Tang soo do si karate exista o conexiune culturala ce nu se poate separa. Cu alte cuvinte, artele martiale coreene au fost puternic influentate de metodele aplicate in karate.



"Where there is preparation there is no fear." - Hwang Kee




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu