marți, 26 martie 2019

Malla - yuddha






Malla-yuddha a fost o forma antica de lupta, originara din Asia de Sud. Timp de peste cinci milenii, acest stil de lupta a avut o popularitate imensa, cu o istorie culturala bogata, ce a incorporat tehnici folosite in lupte, box si unele arte martiale.
Malla-yuddha a fost impartita in patru variante standard, una dintre ele implicand lupta nerestrictionata, permitand lovituri, sufocari si chiar muscaturi. Celelalte trei au variat in nivele de violenta, cu metode care sa vatameze mai putin, create special pentru practicantii incepatori.
Prima referire literara la aceasta forma antica de lupta se afla in Mahabharata, o veche epopee indiana datata in secolul al V-lea i.Hr..



arte martiale



Inainte de cucerirea musulmana a Indiei, intre secolele 12 si 16 d.Hr. , malla-yuddha era practicata de toate clasele, de la regi la tarani. Se organizau chiar turnee la care participa nobilimea si chiar unii regi.
Desi existau multi luptatori, spectatorii erau interesati de luptatorii profesionisti ce isi dedicau toata viata practicii acestui stil de lupta, traind adesea intr-o institutie numiya akhara si antrenandu-se sub supravegherea unui guru. Luptatorii urmau un regim riguros, abtinandu-se de la contactul cu alcoolul si contactele sexuale, pentru a-si pastra corpurile pure si optimizate pentru profesia lor.
Cu timpul, popularitatea acestei forme antice de lupta a disparut din toata Asia de Sud, pana in secolul al XVI-lea, desi a mai persistat in unele zone o perioada.



Mahabharata



In acest stil de lupta, unul din scopurile luptatorului era sa-si ridice adversarul si sa nu-l lase sa atinga pamantul timp de trei secunde, iar alt scop viza lupta cu adversarul pana cand acesta devenea inconstient.
Dincolo de cele patru forme, malla-yuddha a fost impartit in patru stiluri de lupta. Fiecare stil in parte a fost denumit dupa cate o figura legendara din epopeea indiana Mahabharata:


- Hanumanti, numit dupa forma schimbatoare a zeitatii Hanuman
- Jamvuanti, numit dupa regele nemuritor Jambavan
- Bhimaseni, numit dupa puternicul cuceritor Bhima
- Jarasandhi, numit dupa domnitorul Jarasandha ( legenda spune ca Jarasandha s-ar fi nascut rupt in doua jumatati si ar fi inviat, ajutat de un demon ).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu