luni, 4 martie 2019

Jean Claude Van Damme





Jean Claude Van Damme, nascut la 18 octombrie 1960, in Berchem-Sainte Agathe, Belgia, este un actor si artist martial ce a jucat in numeroase filme de actiune si arte martiale. Desi Van Damme a cochetat, ca adolescent, cu culturismul, el a inceput sa practice artele martiale de la varsta de 11 ani, anume Karate Shotokan, fiind un copil cu o constitutie firava.
In perioada adolescentei, Van Damme a castigat la categoria mijlocie concursul din cadrul European Professional Karate Association si a fost numit "Mr. Belgium" intr-un concurs de culturism.


Van Damme


Van Damme si-a deschis la Bruxelles o sala de gimnastica dar a fost entuziasmat de ideea de a deveni un star de cinema. Dupa ce a incercat sa intre in industria cinematografica din Hong Kong, China, Van Damme s-a mutat la Los Angeles, California, la inceputul anilor 1980, pentru a-si continua visele la Hollywood.
Initial, Van Damme a primit roluri mici in filme de lung metraj, lucrand si ca instructor de aerobic, chelner, iar in 1986 a fost prezentat in filmul "No retreat, no surrender" dar dupa o pauza de doi ani, Van Damme a revenit in forta in filmul "Bloodsport" (1988), in care a executat faimoasa lovitura de elicopter de 360 de grade. Cu toate ca acest film a fost facut cu un buget redus, incasarile au fost de 35 milioane de dolari.
Un alt rol de succes l-a avut in filmul "Kickboxer", in anul urmator.


Van Damme


Pe parcursul urmatorului deceniu, Van Damme si-a marit contributia la industria cinematografica cu filmele "Double impact", "Universal soldier", "Time cop", "Sudden death" si "Maximum risk". Debutul regizoral l-a facut cu filmul "The quest" dar filmele "Double team" si "Knock off" au fost niste esecuri totale, iar la inceputul anului 2000, filmele sale au ajuns la cosul de gunoi.
In 2012 a revenit pe linia de plutire, jucand in filmul The Expendables 2, alaturi de Dolph Lundgren, Chuck Norris, Bruce Willis, Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li si Arnold Schwarzenegger. Tot in 2012, Van Damme a fost onorat cu dezvelirea unei statui din bronz, din orasul sau natal, Bruxelles.


Jean Claude Van Damme


Statuia il descrie pe fostul campion de arte martiale intr-o pozitie clasica de lupta, gata sa lanseze una din cele mai cunoscute lovituri cu piciorul din zbor. In perioada adolescentei, Van Damme era un tanar de 85 kg, cu o inaltime de 177 cm, insa dupa o perioada de 8 ani de antrenament a castigat centura neagra, iar doi ani mai tarziu a castigat Campionatul European de Karate.
Statisticile complete ale luptelor profesionale detinute de Van Damme sunt urmatoarele: 22 de lupte, 20 de victorii ( 13 knockouts ) si doua infrangeri. De retinut este faptul ca Van Damme nu a stapanit doar karate ci inca patru discipline de arte martiale: kickboxing american, boxul Thai ( numit si Muay Thai ), arta martiala chineza kung fu si arta martiala coreeana Taekwondo.


Van Damme


Pe 12 septembrie 2016 a avut loc premiera filmului Kickboxer: Vengeance, un remake al filmului de actiune cu acelasi nume din 1989. In filmul original, Van Damme a jucat rolul unui tanar luptator, Kurt Sloane, iar in remake, Alain Moussi a primit acest rol, Van Damme jucand rolul mentorului lui Sloane, maestrul Durand.
In Kickboxer: Retaliation, un film scris si regizat de Dimitri Logothetis, alaturi de Van Damme si Alain Moussi ii intalnim si pe Cristopher Lambert, Ronaldinho si Mike Tyson.
La fel ca si Steven Seagal, Van Damme a fost in Romania, filmand scene pentru filmul "Six bullets" si chiar a adoptat un caine din Romania, stiut fiind faptul ca acasa el mai detine inca vreo 14-15 caini. Chiar daca e cunoscut ca un dur al filmelor de actiune, atunci cand e vorba de caini, Van Damme se emotioneaza.


"Karate's a very boring sport, but when you know the technique you can go further and further."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu