sâmbătă, 9 martie 2019

Tai Chi Chuan - 太極拳





Tai Chi Chuan ( scris si Taijiquan ), este o forma antica de lupta, de origine chinezeasca. Aceasta forma de lupta i-a fost atribuita unui calugar taoist numit Zhang San Fen.
Tai Chi este o forma de qigong ( Chi Kung ), care este practicat de milioane de oameni din intreaga lume. In limba chineza, Qigong inseamna abilitati energetice sau de respiratie, deoarece Tai Chi, atunci cand este practicat corect, este intotdeauna practicat utilizand Qigong ( respiratie, energie ).
Desi Tai Chi a fost initial o arta martiala, in prezent se practica ca o forma de exercitiu pentru mentinerea sanatatii. Aceasta forma de exercitiu utilizeaza respiratia, vizualizarile si miscarile, pentru a lucra intregul corp, asa cum spun clasicii Tai Chi: "daca o parte a corpului se misca, intregul corp se misca".


Taijiquan


Tai Chi Chuan a fost creat prin aplicarea conceptului Tai Chi la miscarile naturale, folosind relaxare si respiratie, pentru a genera sanatate, longevitate, forta si putere interna. Tai Chi Chuan si Qigong pot fi numite si arte martiale interne, deoarece practica lor a inceput prin folosirea in lupta, ulterior utilizandu-se cu scopul de a echilibra bioenergia din organismul uman.
Filozofia Tai Chi este simpla, insa profunda. Pe scurt, ideea este ca totul este compus din doua forte care se armonizeaza intre ele, yin si yang, pentru a crea un intreg.


Dao



Calugarul Zhan San Feng a creat Tai Chi Boxing in Templul Violet de pe muntele Wudang, cand a vazut o lupta intre un sarpe si o pasare macara, aceasta inspirandu-l sa creeze stilul Tai Chi. Zhan San Feng l-a invatat aceasta arta pe Taiyi Zhensen care, la randul sau, i-a transmis-o lui Ma Yun Cheng, apoi "celor doi sfinti" Mi Deng Xia si Guo Ji Yuan. Apoi a trecut la Zhang Song Xi care a predat Tai Chi Boxing familiei Chen, din satul Chen. Familia Chen i-a predat lui Chan, care a creat stilul Yang Taijiquan. Yang Lu Chan i-a predat lui Wu Yu Xiang, care a creat stilul Wu Tai Chi Chuan. Taijiquan a fost apoi transferat la fii lui Wu Yu si au fost dezvoltate alte cateva stiluri de Tai Chi Boxing, incluzand stilurile Hao, Sun, Li, Zhaobao din Taijiquan.



Tai Chi Chuan







Un comentariu:

  1. arta martiala wing chun consider ca e foarte eficace intr-o lupta de strada, tinand cont ca Bruce Lee a practicat-o inainte de a isi crea propriul sau stil de arte martiale denumit jeet kune do

    RăspundețiȘtergere