sâmbătă, 9 februarie 2019

Citate Gichin Funakoshi





citate












"Karate-Do declanseaza o lupta interna pentru dezvoltarea mintii si a unei constiinte clare, permitand practicantului sa infrunte lumea cu sinceritate, pe plan extern dezvolta puterea pana acolo unde poate fi infranta chiar si o fiara salbatica si feroce. Mintea si tehnica devin un tot unitar, in karate."

"Din moment ce karate este o arta martiala, trebuie practicata cu cea mai mare seriozitate, de la bun inceput"

"Ce ati invatat prin ascultarea cuvintelor altora, veti uita foarte repede. Ceea ce ati invatat cu tot corpul vostru, va veti aminti pentru tot restul vietii voastre."

"Scopul final al karate-ului nu consta in victorie sau infrangere, ci in perfectiunea caracterului participantilor"

"Cautati perfectiunea caracterului, fiti credinciosi, respectati-i pe ceilalti si abtineti-va de la comportamentul violent."

"Numai prin instruire o persoana isi va cunoaste propriile slabiciuni. Cel care este constient de slabiciunile sale, va ramane stapan pe sine, in orice situatie."

"In lupta, sa nu credeti ca trebuie sa castigati. Ganditi-va, mai degraba, ca nu trebuie sa pierdeti."

"In momentul in care un kata este stapanit, trebuie practicat in mod repetat, pana poate fi aplicat in caz de urgenta, deoarece cunoasterea doar a unei secvente de kata, din karate, este inutila."

"Cand privesti la viata, gandeste in termeni de karate. Dar aminteste-ti ca, karate nu este viata."

"Indiferent cum excelati in karate si in eforturile voastre scolare, nimic nu este mai important decat comportamentul si umanitatea voastra, asa cum se observa in viata de zi cu zi."

"Te poti antrena multa vreme, dar daca iti misti mainile si picioarele si sari in sus si in jos, ca o marioneta, invatarea karate-ului nu difera foarte mult de invatarea unui dans. Niciodata nu veti ajunge la inima problemei si veti da gres in intelegerea chintesentei karate-ului."

"Principiul secret al artelor martiale nu consta in invingerea atacatorului ci evitarea unui conflict inainte de aparitia sa. A deveni un obiect al unui atac este un indiciu ca a existat o deschidere in garda unuia, iar lucrul important este sa fii in garda tot timpul."

"A practica un kata, nu este ca si cum ai memora o comanda. Gaseste acele kata care sa ti se potriveasca, intelege-le, digereaza-le si pastreaza-le pentru toata viata."

"Incepatorii trebuie sa stapaneasca postura scazuta. Pozitiile naturale ale corpului sunt pentru cei avansati."

"Trebuie sa ignorati pe cei rai si sa adoptati binele."

"Atunci cand doi tigri se lupta, unul sigur va fi mutilat, iar celalalt va muri."

"Succesul nu poate fi atins singur. Timpul si puterea oricarei persoane sunt limitate. Un lider intelept ii invata pe ceilalti sa lucreze spre obiective organizationale."

"Karate este ca apa fierbinte. Fara caldura, revine la starea ei calda."

"Karate este o arta defensiva, de la inceput pana la sfarsit."

"Tehnica martiala interna este mai importanta decat cea fizica."

"Intotdeauna trebuie sa fii pregatit sa iti eliberezi mintea."

"Aplica calea karate-ului in toate lucrurile. In asta zace frumusetea."

"Mai intai cunoaste-te pe tine, apoi incearca sa-i cunosti pe ceilalti."

"Nu pretinde ca esti un mare maestru si nu incerca sa iti afisezi puterea." 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu