vineri, 15 februarie 2019

Capoeira - Dansul zebrei





Capoeira este o forma de arta martiala braziliana ce combina autoapararea, acrobatia, dansul, muzica si cantecul. Aceasta arta martiala braziliana a fost dezvoltata de sclavii africani, din perioada coloniala.
In Capoeira, miscarea de baza este ginga, pasul de la care incep celelalte miscari din aceasta arta martiala braziliana.



ginga



Exista doua versiuni ale artei martiale Capoeira, cea veche, numita Capoeira Angola si varianta moderna, Capoeira Regional, care are unele influente din alte arte martiale ca jujutsu, wushu, lupte.
Inradacinata in culturile bogate aduse in Brazilia de catre africanii inrobiti, Capoeira a fost mult timp subiectul unor dezbateri despre istoria si legendele sale.
Putem spune ca aceasta arta martiala este unica, deoarece este singura care include in practicile sale, muzica si dansul.
Sute de ani de istorie marcheaza aceasta arta martiala braziliana ce isi are inceputul din perioada comertului cu sclavi din Brazilia. Diferite triburi din Africa de Vest si Africa Centrala si-au amestecat traditiile, ritualurile, religiile, nascandu-se o noua identitate afro-braziliana cu un set distinct de practici culturale.



dansul zebrei



Datorita acestei noi identitati a aparut Capoeira, o practica care, dupa ani de zile, ar putea fi mentionata ca arta eliberarii.
Capoeira nu este doar o forma de exercitiu, este o arta care dureaza ani de zile ca sa o stapanesti si ca sa primesti primul grad, iti ia un an de zile. Este o arta martiala care iti dezvolta agilitatea si reflexele, practica regulata fiind obligatorie pentru a dezvolta aceste abilitati.
Spre deosebire de alte sporturi, rasucirile, intinderile si salturile acrobatice din Capoeira dezvolta mobilitatea in articulatii si muschi.



arte martiale braziliene



La sfarsitul anilor 1920, un barbat numit Manuel dos Reis Machado, cunoscut si sub numele de Mestre Bimba, a inceput sa dezvolte o metoda noua si mai obiectiva de antrenament Capoeira, introducand procedee din alte arte martiale. El credea ca, Capoeira devenise prea folcloric si dansat si a luat decizia de a-l reorganiza si a-l face mai eficient cu ajutorul unui mic grup de studenti.
Acest stil de antrenament cu semnatura lui Mestre Bimba va purta mai tarziu numele de Capoeira Regional.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu