miercuri, 9 septembrie 2020

Valorile judo-ului: arta autocontrolului

 


Cand vine vorba de performante la cel mai inalt nivel in judo, autocontrolul este vital. In aceasta postare o sa astern declaratiile a patru judoka care vorbesc  despre motivul pentru care aceasta valoare de baza este atat de importanta pentru succesul lor, nu numai in sport ci si in viata lor personala.


"In judo trebuie sa te poti controla in permanenta, pentru ca in unele zile s-ar putea sa nu functioneze atat de bine. Trebuie sa te poti controla , sa te retii, sa ramai respectuos si sa inghiti frustrarea si sa continui sa gandesti inainte."


"Nu ma simt speciala sau diferita de nimeni. Sunt doar Teddy. Valorile pe care le-am invatat pe saltea  si le aplic in viata mea de zi cu zi sunt autocontrolul, curajul si valoarea transcendentei. Judo este un sport cu anumite reguli si un cod moral care seamana cu educatia pe care o ofera parintii copiilor lor. Cand urmezi acest lucru, intalnesti mai putine probleme in viata."



Judoka



"Sincera sa fiu, inca lucrez la asta."

In 2019, frantuzoaica Marie-Eve Gahie a devenit campioana mondiala la Tokyo, dupa infrangerea din finala de la Baku, din 2018.  A luat aurul la Marele Premiu de la Tbilisi si Zagreb in 2018. Alte succese includ campioana mondiala U18  in 2013 si aurul echipei Jocurilor Europene in 2015.

Gahie spune: "Este o pasiune, un vis pe care il traiesc si ma simt norocoasa sa traiesc aceasta experienta asa cum o fac. Autocontrolul este despre a avea rabdare, ceea ce nu este un lucru usor. Este despre a lua lucrurile asupra noastra si a face un efort cu privire la modul in care reactionam la lucruri.

Ea rezuma spunand: "Autocontrolul este un lucru pe care trebuia sa-l invat cu adevarat, sa-l stapanesc atunci cand concurez, deoarece cand eram mai tanara, am fost foarte nerabdatoare si, sincera sa fiu, inca lucrez la asta!"


"Am fost un scandalagiu la scoala si in cartier. Judo-ul mi-a schimbat cu adevarat viata.

M-a invatat sa ma respect si sa arat respect fata de ceilalti. Mi-a dat si un scop - sa ajung la un nivel in care sa pot deveni campio mondial."


Sursa: https://www.euronews.com/



2 comentarii: