luni, 5 decembrie 2022

Noua ipoteza a mortii lui Bruce Lee

 




Au trecut aproape 50 de ani de la moartea lui #Bruce Lee. Actorul și icoana #artelor marțiale a murit brusc pe 20 iulie 1973 în Hong Kong, oficialii declarând la acea vreme că, cauza a fost edem cerebral - umflarea creierului, pe fondul multor speculații. Cu toate acestea, o nouă lucrare de cercetare propune că moartea lui Lee a fost cauzată de „incapacitatea rinichiului său de a elimina excesul de apă”.

 



Bruce Lee statue



Studiul, realizat de un grup de specialiști în rinichi din Spania, a fost publicat în ediția din decembrie 2022 a Clinical Kidney Journal.

 

Autorii susțin că Lee, care avea 32 de ani la moartea sa, poseda „factori de risc multipli pentru hiponatremie”, adică o concentrație anormal de scăzută de sodiu în sânge, invocând „aportul cronic de lichide” al actorului, consumul de marijuana care crește setea  și factori documentați care ar fi putut interfera cu funcția rinichilor lui, cum ar fi medicamentele eliberate pe bază de rețetă, consumul de alcool și antecedentele de leziuni ale organului, deși luase un medicament folosit pentru durere și anxietate (meprobamat și aspirină)

Se emite ipoteza că Bruce Lee a murit dintr-o formă specifică de disfuncție renală: incapacitatea de a excreta suficientă apă pentru a menține homeostazia apei... Acest lucru poate duce la hiponatremie, edem cerebral și moarte în câteva ore dacă aportul în exces de apă nu este egalat cu excreția de apă în urină”, conchide lucrarea. Având în vedere că hiponatremia este frecventă, așa cum se găsește la până la 40% dintre persoanele internate și poate provoca decesul din cauza ingestiei excesive de apă chiar și la persoanele tinere sănătoase, este nevoie de o diseminare mai largă a conceptului că consumul excesiv de apă poate ucide. 

 


Bruce Lee statue



Natura abruptă a morții lui Lee a fost o chestiune de speculații fervente de zeci de ani, unii fani fiind fermi convinsi ca vedeta a fost asasinată. O carte din 2018, „Bruce Lee: A Life”, a emis ipoteza că el a murit din cauza epuizării termice, dar studiul actual nu a constatat că temperaturile au fost anormal de ridicate în acea zi. Studiul a emis ipoteza că, deși nu consumase o cantitate uriașă de apă, rinichii săi nu erau capabili să gestioneze nici măcar cantități normale de lichid. În plus, se pare că avea o dietă aproape lichidă, mai ales sucuri.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu